Uitvaart regelen: hoe ga je om met ruzie?

Een overlijden van een familielid kan helaas ook tot pijnlijke ruzies en moeilijke situaties leiden. Beslissingen nemen over cremeren of begraven, wie er tijdens de uitvaart spreekt en wie je wel of niet uitnodigt, kan voor heel wat verdeeldheid binnen een familie zorgen. Hoe voorkom je erger en wat kun je doen zodat iedereen met een goed gevoel naar de uitvaart terugkijkt?

 

Verdriet

Iedereen rouwt anders, maar wat elkaar verbindt is het verdriet. Waarschijnlijk houden jullie allemaal evenveel van de overledene. Waarom dan toch die strijd? Stel je moeder is overleden, hoe zou zij het hebben gevonden dat haar kinderen zo’n ruzie maakten? Laat je koppigheid omwille van de overledene varen en concentreer je op wat verbindt. Zo ontstaat er ruimte om samen naar een waardig afscheid toe te werken.

Marc Moors: “Het komt overal voor. Conflicten die ontstaan of opnieuw oplaaien. Je verliest daardoor het belangrijkste uit het oog. Daarom vraag ik nabestaanden welke herinnering zij aan de uitvaart willen overhouden. Een ruzie of een mooi afscheid? In de meeste gevallen worden dan compromissen gesloten en helpen wij de familie bij het vinden van passende oplossingen.” 

Uitvaartwensen vastleggen voorkomt een hoop leed

Veel mensen stellen het liever uit, maar duidelijkheid over je uitvaartwensen voorkomt een hoop onrust en discussie. Je bespaart je nabestaanden heel wat zorgen en verdriet door op tijd je wensen kenbaar te maken of vast te leggen. Bespreek het en leg het vast in een uitvaartcodicil. Zo weet je zeker dat je afscheid verloopt zoals jij dat wilt en is de kans op ruzie aanzienlijk kleiner. Kijk bij het vastleggen van je wensen ook of je genoeg geld voor je uitvaart geld hebt. Wil je zekerheid? Iedereen, ongeacht verzekering of budget, kan bij ons een afspraak maken om zich vrijblijvend te oriënteren. Dan weet je tenminste waar je aan toe bent. 

Probeer niemand uit te sluiten

Lopen de gemoederen erg hoog op? Een schikking van de zitplaatsen tijdens de ceremonie kan uitkomst bieden. We delen het zo in dat de mensen die ruzie hebben niet naast elkaar hoeven te zitten. Wil je pertinent niet in dezelfde ruimte met elkaar zijn? Dan regelen we een extra afscheidsmoment. Op die manier kan iedereen in alle rust afscheid nemen.  . 

Betrek de uitvaartbegeleiding

Vertel ons wat er speelt. We hoeven echt niet alle ins en outs te weten, maar wel dat er iets speelt en tussen wie. Wij merken gauw genoeg dat er iets aan de hand is, maar hoe eerder wij het weten des te meer leed we kunnen voorkomen. Tijdens de voorbereidingen en op de dag zelf, houden onze uitvaartregisseurs een extra oogje in het zeil. We  ondersteunen en organiseren alles zo opdat iedereen met een warm hart op de uitvaart terug kan kijken.

Vragen?

Neem gerust contact op, we denken graag met je mee.

 

  • Groot compliment voor de totale behandeling en afhandeling van de uitvaart van mijn man.
    Respect voor de professionele en rustige manier van werken.
    Grote steun in deze moeilijke tijd!
    Beppie Knubben - Kraft, Valkenburg
  • Wat een fijne begrafenisondernemer!   Marc Moors is een héél goede uitvaartondernemer. Ik heb zijn begeleiding als zeer prettig ervaren en zal hem zeker de volgende keer weer bellen. Hoop dan ook dat hij dit beroep nog heel lang blijft uitvoeren. Zijn pluspunten zijn: rustig persoon met een luisterend oor, goede tips en niks was hem teveel. Ook na de crematie toen hij op huisbezoek kwam, alle tijd en een luisterend oor, hoe ik het gemis ervaarde van mijn moeder. Ook alles netjes verzorgd van de uitdraai van het digitale condoleanceregister in een mooi klappertje en nog zoveel meer, teveel om op te noemen. Chapeau wat een fijne begrafenisondernemer. Zal hem zeker bij iedereen in mijn familie en vriendenkring aanraden.  
    Marie-Louisa Gilissen - Schreurs, Vilt
  • Namens mijn familie wil ik mijn dank uitspreken voor de zeer persoonlijke en bijzonder prettige benadering door Marc Moors van Uitvaartstudio.

    Zowel voor als na het overlijden van mijn vader hebben er gesprekken plaatsgevonden. Vooraf zodat mijn vader zelf nog zijn persoonlijke wensen kenbaar kon maken. Direct na het overlijden heeft Marc ons de nodige praktische regeldingen uit handen genomen. Tijdens de uitvaart heeft hij gezorgd dat alles op rolletjes liep. Achteraf uitstekende nazorg.

    Met de hulp van Marc is het een prachtig, zeer persoonlijk afscheid geworden. Een afscheid dat ik iedereen gun. Tot slot de afrekening: geheel conform afspraak. In een woord: perfect.

    Marc bedankt!
    Frank Ermers, Heerlen
  • Meer persoonlijke uitvaartbelevingen »

Digitaal condoleren

Wij bieden u de mogelijkheid om digitaal te condoleren.
Bij een uitvaart kan ervoor gekozen worden een openbaar of afgeschermd condoleanceregister te openen. Zo krijgen alle bekenden optimaal de gelegenheid hun medeleven en gedachten te delen.

De condoleances kunnen online bekeken worden, maar kunnen ook gedownload worden als digitaal boek en besteld worden als geprint boek.

Condoleren »