Duurzame uitvaart: voor iedereen die het milieu een warm hart toedraagt

duurzame uitvaart

Steeds meer mensen maken duurzame keuzes als het om hun uitvaart gaat. We noemen het ook wel een groene uitvaart. Maar wat zijn duurzame keuzes en wat is er allemaal mogelijk om een afscheid wat duurzamer te maken? In dit blog vertellen we er graag meer over. Heb je na het lezen nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Door vragen te stellen kun je betere keuzes maken, voor jezelf of voor je naasten. 

Een duurzame uitvaart

Een duurzame of groene uitvaart bestaat uit milieuvriendelijke keuzes. Deze keuzes hebben minder impact op het milieu. Daar kies je voor omdat je bijvoorbeeld ook nu al de voorkeur geeft aan milieubesparende en -vriendelijke opties. Misschien heb je in plaats van een cv-ketel gekozen voor een waterpomp met minder CO2 uitstoot en ben je niet meer afhankelijk van aardgas. Ook wij proberen een bijdrage te leveren. Ons uitvaartcentrum is volledig CO2 neutraal. Maar het kan ook zijn dat je nu pas een duurzamere uitvaart overweegt. Misschien vanwege de klimaatveranderingen of de recente overstromingen in Zuid-Limburg. Hoe dan ook, we geven je graag wat handvatten waarmee je verder kunt. 

Duurzame kist of biologische urn

Een uitvaart wordt al een stuk duurzamer met een duurzame kist. Veel kisten bevatten namelijk voor de natuur schadelijke stoffen, waaronder de lak, handvatten of de bekleding. Een groene kist is een kist die op een duurzame manier en zonder schadelijk stoffen is gemaakt. Kisten die gemaakt zijn van hout van eigen bodem en waarbij geen lijm of lak is gebruikt. De bekleding is van hennep, bamboe, jute of zelfs van brandnetelvezel. Je kunt ook kiezen voor een biologisch afbreekbare lijkwade of een uitvaartmand van bamboe of wilgentenen. En sinds vorig jaar bestaat er zelfs een uitvaartkist die ervoor zorgt dat het lichaam al binnen twee tot drie jaar in de aarde opgenomen is. Normaal duurt dat tien jaar of langer. De ‘Living Cocoon’ is gemaakt van het wortelnetwerk van paddenstoelen. Kies je liever voor cremeren? Kies dan voor een duurzame urn die klimaatneutraal geproduceerd is. Deze urnen zijn gemaakt van recyclebaar materiaal die je - wanneer er hout, hars of plantenextracten wordt gebruikt - ook nog mag begraven omdat deze urnen op den duur helemaal door de natuur opgenomen worden. Zo komen we bij ons volgende onderdeel: duurzaam begraven of cremeren. 

Duurzaam begraven of cremeren

Qua belasting van ons milieu maakt het eigenlijk niet veel uit of je voor begraven of cremeren kiest. Bij begraven speelt de ruimte die het in beslag neemt een rol en (wanneer je voor een niet-duurzame kist gekozen hebt) natuurlijk de schadelijke stoffen die in de grond en het grondwater terechtkomen. Bij cremeren (dat nu steeds vaker elektrisch gebeurt) speelt het energieverbruik een grote rol. Toch zijn er tegenwoordig aardig wat duurzame opties. Zo kun je bij begraven kiezen voor een herbruikte grafsteen of een houten gedenkbord.

Er zijn bovendien een groeiend aantal natuurbegraafplaatsen in Nederland. De meest bekende en erg mooie in de buurt is Natuurbegraafplaats Eygelshof. Afgelopen zomer nam Uitvaartstudio deel aan hun open dag. Klik hier voor een digitale brochure van de Eygelshof.

  

Beelden: Natuurbegraafplaats Eygelshof

Duurzaam begraven zegt overigens niet dat je laatste rustplaats zich in een bos bevindt. Wat wel zeker is, is dat het een rustplaats is waar allereerst het belang en de kwaliteit van de natuur voorop staat. Er worden eisen gesteld aan het materiaal van de kisten en de bekleding ervan. Dat geldt ook voor urnen of lijkwades, gedenktekens en de kleding die de overledene draagt. Alles moet van biologisch afbreekbaar materiaal zijn.  

Ook crematies worden groener. Om de uitstoot te verlagen zijn ovens voorzien van filters en het aantal elektrische ovens dat op groene energie draait neemt toe. Een andere optie is resormeren. Nog niet mogelijk in Nederland, maar kan in de toekomst een alternatief bieden voor begraven of cremeren. Resomeren is milieuvriendelijker. Lees er alles over in ons blog Begraven of cremeren

Rouwen van gerecycled papier of digitale rouwkaarten

We zien dat steeds meer mensen rouwkaarten digitaal versturen, eventueel gecombineerd met een online gedenk- en condoleancewebsite. Onderzoek toont echter dat ook het gebruik van het internet milieubelastend is. Iedere seconde aan internetgebruik produceert een kleine CO2 uitstoot. Een e-mail van 1 MB stoot zo lang als de e-mail bestaat 20g CO2 uit. Dat is evenveel als een oude lamp van 60 W die 25 min brandt. Toch liever kaarten? Kies dan voor gerecyclede papiersoorten. Er bestaat zelfs een duurzame printtechniek: de riso print. Het lijkt op een zeefdruk maar het is computergestuurd. Er wordt dan gewerkt met inkt van plantaardige oliën (zoals soja). Daarnaast is het een koud printproces waardoor er minder energie verbruikt wordt. 

Duurzaam rouwvervoer

Het zal je waarschijnlijk niet verbazen, maar rouwvervoer is het meest vervuilende onderdeel van de gemiddelde uitvaart (Bron: TU Delft). Dat komt niet door het vervoer van de overledene maar door het vervoer van familieleden, vrienden, collega’s en andere gasten.

Alternatieve en duurzamere opties zijn:

een elektrische rouwauto of auto met groen gas
lopend of met de (bak)fiets
een (loop)koets
openbaar vervoer voor gasten
carpoolen of een uitvaartbus

Duurzame bloemen

Bij een uitvaart zien we bloemen veelal als bewijs van liefde, troost of medeleven. Bloemen die geteeld worden hebben een grote impact op het milieu. Je kunt overwegen om geen bloemen te gebruiken. Als je toch liever bloemen hebt, kies dan voor bloemen uit eigen tuin of bestel bloemen bij een duurzame bloemist. Deze heeft vaak een biologische bloementuin of -kwekerij. Vraag (als ze dat nog niet doen) of ze de bloemen zonder verpakking leveren. Droogbloemboeketten (gemaakt van de overgebleven bloemen uit een vorig seizoen) behoren eveneens tot de duurzamere mogelijkheden.

Duurzaam samenzijn

Het samenzijn is in de loop der jaren enorm veranderd. We vinden het fijn om bij elkaar te zijn, met elkaar herinneringen op te halen en om samen te lachen of te huilen. Omdat we betekenisvol willen samen zijn, worden er ook bewustere keuzes gemaakt.  Zo zijn er tal van biologische (uitvaart)cateraars en restaurants die met seizoensproducten, vegetarische of veganistische producten werken.

Conclusie en kanttekeningen

Er is tegenwoordig volop keuze waarmee je én bijdraagt aan een betere wereld én op een inspirerende, persoonlijke manier afscheid nemen kunt. Toch willen we je ook waarschuwen. Met de groeiende interesse voor milieu en duurzaamheid, groeit ook de commercie er omheen. Eigenlijk mag iedereen een product duurzaam noemen als dit langer meegaat of als het gemaakt is op een manier die natuurlijke hulpbronnen en grondstoffen niet uitput. We adviseren je dan ook om je goed in te lezen en te laten informeren. Wil je meer weten over duurzame keuzes bij een uitvaart? Bel of mail ons gerust, we vertellen je er graag meer over. 

  • Groot compliment voor de totale behandeling en afhandeling van de uitvaart van mijn man.
    Respect voor de professionele en rustige manier van werken.
    Grote steun in deze moeilijke tijd!
    Beppie Knubben - Kraft, Valkenburg
  • Wat een fijne begrafenisondernemer!   Marc Moors is een héél goede uitvaartondernemer. Ik heb zijn begeleiding als zeer prettig ervaren en zal hem zeker de volgende keer weer bellen. Hoop dan ook dat hij dit beroep nog heel lang blijft uitvoeren. Zijn pluspunten zijn: rustig persoon met een luisterend oor, goede tips en niks was hem teveel. Ook na de crematie toen hij op huisbezoek kwam, alle tijd en een luisterend oor, hoe ik het gemis ervaarde van mijn moeder. Ook alles netjes verzorgd van de uitdraai van het digitale condoleanceregister in een mooi klappertje en nog zoveel meer, teveel om op te noemen. Chapeau wat een fijne begrafenisondernemer. Zal hem zeker bij iedereen in mijn familie en vriendenkring aanraden.  
    Marie-Louisa Gilissen - Schreurs, Vilt
  • Namens mijn familie wil ik mijn dank uitspreken voor de zeer persoonlijke en bijzonder prettige benadering door Marc Moors van Uitvaartstudio.

    Zowel voor als na het overlijden van mijn vader hebben er gesprekken plaatsgevonden. Vooraf zodat mijn vader zelf nog zijn persoonlijke wensen kenbaar kon maken. Direct na het overlijden heeft Marc ons de nodige praktische regeldingen uit handen genomen. Tijdens de uitvaart heeft hij gezorgd dat alles op rolletjes liep. Achteraf uitstekende nazorg.

    Met de hulp van Marc is het een prachtig, zeer persoonlijk afscheid geworden. Een afscheid dat ik iedereen gun. Tot slot de afrekening: geheel conform afspraak. In een woord: perfect.

    Marc bedankt!
    Frank Ermers, Heerlen
  • Meer persoonlijke uitvaartbelevingen »

Digitaal condoleren

Wij bieden u de mogelijkheid om digitaal te condoleren.
Bij een uitvaart kan ervoor gekozen worden een openbaar of afgeschermd condoleanceregister te openen. Zo krijgen alle bekenden optimaal de gelegenheid hun medeleven en gedachten te delen.

De condoleances kunnen online bekeken worden, maar kunnen ook gedownload worden als digitaal boek en besteld worden als geprint boek.

Condoleren »