Opbaren: er is meer mogelijk dan je denkt

Uitvaarten worden steeds persoonlijker. Dat zie je terug in de kist, de bloemen, de ceremonie, de afscheidslocaties en het samenzijn na de uitvaart. Maar wist je dat er ook verschillende mogelijkheden voor het opbaren zijn? Welke dit zijn en andere belangrijke informatie, lees je in dit blog.

 opbaren

Wat is opbaren eigenlijk?

Opbaren betekent letterlijk het ‘op een baar leggen’ van een overledene. Kort na het overlijden, wordt de overledene verzorgd en aangekleed. Daarna wordt het lichaam in een bed, een kist of op een opbaarplank ter opbaring gelegd. Opbaring duurt meestal meerdere dagen. Wanneer iemand overlijdt, vindt de uitvaart uiterlijk op de zesde werkdag na het overlijden plaats. Volgens de Nederlandse wet is het verplicht om een overledene binnen zes werkdagen te begraven of cremeren, maar niet eerder dan 36 uur na het overlijden. Veel mensen vinden het fijn om in dagen voor de uitvaart bij de overledene te zijn. Nog even naar een dierbare kijken, erbij zitten, even praten, aanraken. Opbaring geeft je de gelegenheid om fysiek afscheid te nemen. Vroeger werden de mensen altijd thuis opgebaard. Tegenwoordig kun je kiezen uit verschillende mogelijkheden. Hieronder lichten we alle mogelijkheden, inclusief thuisopbaring, toe. 

Thuis opbaren

Thuis opbaren kan heel fijn zijn. Je neemt afscheid van iemand in zijn of haar eigen vertrouwde omgeving en je kunt er 24 uur per dag bij zijn. Vooral bij het verlies van jonge kinderen heeft het thuis opbaren een positieve werking op het rouwproces. Bovendien voelen eventuele broertjes of zusjes zich waarschijnlijk thuis meer op hun gemak en krijgen ook zij volop gelegenheid om afscheid te nemen. 

Thuisopbaring is vrijwel altijd mogelijk. Wel dienen een aantal zaken vooraf gecontroleerd te worden. Zo moet de kist op de dag van de uitvaart zonder problemen uit huis vervoerd kunnen worden. Er moet ruimte te zijn voor de koelapparatuur en eventuele airconditioning als het erg warm weer is. Als daarvoor geen ruimte is, is thanatopraxie, een vorm van lichte balseming, een alternatief.

Twijfel je? We denken en kijken natuurlijk met je mee. Soms zijn er andere zaken waaraan gedacht moet worden. Bijvoorbeeld de toegankelijkheid van de ruimte waar de overledene opgebaard ligt. Een trap of smalle ingang maken het voor minder valide familieleden soms onmogelijk om afscheid te nemen. Je kunt ook kiezen voor de combinatie thuis en op locatie opbaren. De overledene blijft dan eerst thuis en wordt de laatste dagen naar andere een locatie overgebracht. 

Opbaarlocatie: een uitvaartcentrum

Nabestaanden kunnen zelf de opbaarlocatie bepalen. Uitvaartstudio beschikt over een eigen afscheidskamer die je naar wens kunt inrichten en aanvullen met persoonlijke details. We kunnen ervoor zorgen dat er muziek wordt afgespeeld of foto’s op de muur worden geprojecteerd. Alles is mogelijk, dus stel gerust iets voor. Wat we vooral belangrijk vinden is dat je in alle rust en privacy kunt samenzijn. 

Opbaarlocatie: een zorgcentrum

Als je dierbare in een verzorgingstehuis overlijdt, is dat voor diegene en de nabestaanden vaak een vertrouwde plek. Niet ieder zorgcentrum biedt de mogelijkheid tot opbaring. Of het mag of niet, staat meestal in de huisregels. Kijk het daarom na of bespreek het met de zorgorganisatie. 

Bijzondere opbaarlocaties

Opbaren kan ook op andere, niet voor de hand liggende locaties. Bijvoorbeeld op een plek waar de overledene een speciale band had. Een voetbalkantine, gemeenschapshuis of in het atelier van de overledene. Je kunt je dierbare ook in de tuin in een tuinhuisje opbaren. Heb je geen tuinhuis? Dan zijn er mobiele opbaarhuisjes die, afhankelijk van de grootte van je tuin of terras, overal geplaatst kunnen worden.  

Keuze in de manier van opbaren

Je kunt de overledene op een bed, kist of op een opbaarplank opbaren. Meestal wordt er gekozen voor een open opbaring maar in sommige gevallen kiezen mensen voor een dichte kist met een foto erop. Kleding is ook een aandachtspunt. Als de overledene zelf geen wensen had, kun je overwegen om voor iemands favoriete outfit of favoriete kleding te kiezen. Alles kan, van een nette kleding tot een voetbaltenue, van motor- tot danskleding. Naast kleding kun je ook sieraden of een (lees)bril toevoegen. Verder kun je de opbaarplek extra persoonlijk maken met bloemen, knuffels, leesboeken, foto’s en fotoalbums. 

Niet opbaren

Wanneer de overledene duidelijk heeft aangegeven niet opgebaard te willen worden of het lichaam aan de wetenschap ter beschikking heeft gesteld, blijft het lichaam tot de uitvaart in een mortuarium. 

Wil je meer weten of heb je vragen over opbaringsmogelijkheden?

Neem dan gerust contact op.

  • Groot compliment voor de totale behandeling en afhandeling van de uitvaart van mijn man.
    Respect voor de professionele en rustige manier van werken.
    Grote steun in deze moeilijke tijd!
    Beppie Knubben - Kraft, Valkenburg
  • Wat een fijne begrafenisondernemer!   Marc Moors is een héél goede uitvaartondernemer. Ik heb zijn begeleiding als zeer prettig ervaren en zal hem zeker de volgende keer weer bellen. Hoop dan ook dat hij dit beroep nog heel lang blijft uitvoeren. Zijn pluspunten zijn: rustig persoon met een luisterend oor, goede tips en niks was hem teveel. Ook na de crematie toen hij op huisbezoek kwam, alle tijd en een luisterend oor, hoe ik het gemis ervaarde van mijn moeder. Ook alles netjes verzorgd van de uitdraai van het digitale condoleanceregister in een mooi klappertje en nog zoveel meer, teveel om op te noemen. Chapeau wat een fijne begrafenisondernemer. Zal hem zeker bij iedereen in mijn familie en vriendenkring aanraden.  
    Marie-Louisa Gilissen - Schreurs, Vilt
  • Namens mijn familie wil ik mijn dank uitspreken voor de zeer persoonlijke en bijzonder prettige benadering door Marc Moors van Uitvaartstudio.

    Zowel voor als na het overlijden van mijn vader hebben er gesprekken plaatsgevonden. Vooraf zodat mijn vader zelf nog zijn persoonlijke wensen kenbaar kon maken. Direct na het overlijden heeft Marc ons de nodige praktische regeldingen uit handen genomen. Tijdens de uitvaart heeft hij gezorgd dat alles op rolletjes liep. Achteraf uitstekende nazorg.

    Met de hulp van Marc is het een prachtig, zeer persoonlijk afscheid geworden. Een afscheid dat ik iedereen gun. Tot slot de afrekening: geheel conform afspraak. In een woord: perfect.

    Marc bedankt!
    Frank Ermers, Heerlen
  • Meer persoonlijke uitvaartbelevingen »

Digitaal condoleren

Wij bieden u de mogelijkheid om digitaal te condoleren.
Bij een uitvaart kan ervoor gekozen worden een openbaar of afgeschermd condoleanceregister te openen. Zo krijgen alle bekenden optimaal de gelegenheid hun medeleven en gedachten te delen.

De condoleances kunnen online bekeken worden, maar kunnen ook gedownload worden als digitaal boek en besteld worden als geprint boek.

Condoleren »